© Rootsville.eu

R.J. Mischo (US)
25th Anniversary
Move2Blues Heusden-Zolder (10-10-2024)

reporter & photo credits: Marcel

info band: RJ Mischo
info club: Move2Blues

© Rootsville 2024


Move2Blues blaast 25 jaartjes uit!!! Hip hip hip Hoera!!! En dat mag zeker gevierd worden. 25 jaar promotie maken voor onze geliefde muziek, dat kan tellen. Om deze verjaardag te vieren had de organisatie niemand minder dan R.J. Mischo uitgenodigd om ten dans te spelen.
Het was bij mij al héél lange geleden dat ik naar daar was afgezakt. Niet zo evident met die afstand en de ellenlange files om door Antwerpen te raken, maar voor deze gelegenheid wou ik toch een dikke uitzondering maken. Wijlen dus weg richting het verre Limburg.

Robert Jospeh “R.J.” Mischo geboren in Chilton (Wisconsin) in 1960, wordt door critici en fans wereldwijd beschouwd als één van de allerbeste mondharmonicaspelers. Het was in 1992 dat R.J. de aandacht trok van blues fans met de release van ‘Ready to go”. Dit album heeft inmiddels een cultstatus onder verzamelaars. Ondertussen verblijft R.J. al enig tijd in het zonnige Californië. Zijn laatste cd “In Finland’ dateert al van vorig jaar maar is toch een pareltje in het genre. En van Finland gesproken, wordt de man vanavond bijgestaan door het welbekende Finse trio bestaande uit Tomi Leino (gitaar), Jaska Prepula (bas) en Mikko Peltola (drums). Het laatste concert waar ik de man bezig zag was op Swing Wespelaar deze zomer en het was er eentje dat kon tellen. Deze keer echter zonder het gezelschap van Frank Goldwasser en Marc “Tee”, het zou genieten worden met de pure klasse van R.J. himself.

Toen ik ter plaatse aankwam was ik degelijk onder de indruk van de site en ook van het café waar de gig zou doorgaan. Wat een prachtige setting. Het bakje zat goed vol toen de band het podium kwam opgestapt en inzette met ‘I Got To Believe In her’ inzette, op de voet gevolgd door een heel pittige instrumentaaltje. De kwaliteit van de band viel onmiddellijk op en je hoorde dat het alvast niet de eerste keer dat het viertal samenspeelde. Zonder enig aarzeling volgden dan nog ‘Foxy’ en ‘Everybody’.

De aanwezigen genoten zichtbaar en het geheel swingde als de beesten. Na alweer een instrumentaal nummer volgde ‘I Got A Feeling’, waarna de band het tempo lichtjes naar beneden haalde met ‘2nd Wind’ waarbij Tomi zijn gitaar skills ten volle kon vertonen. Hij nam zelfs een glas van tafel en bracht hiermee een puik stukje slide. Very nice. Klassiekers mochten niet ontbreken en dat kregen we met ‘Too Late’ van Little Walter. Hierna verliet R.J. voor even het podium om plaats te maken voor Tomi en zijn kornuiten die nog net voor de pauze ons trakteerden op een instrumentaal nummertje.

Tijd om een frisse neus te halen en de merchstand werd ondertussen goed bezocht door de talrijke fans.‘Telephone Blues’ opende de tweede set en op vraag van een aantal fans bracht R.J. nog een klassieker met ‘Just Your Fool’, alweer van de hand van Little Walter en om op hetzelfde élan verder te gaan volgde het welgekende ‘Crawling Kingsnake’.

R.J. blaast zich de longen uit het lijf en de band speelt op hoog niveau. Opvallend, nergens enige pedaal of effect te zien op het podium. Dit is gewoon stevige old school blues. Na alweer een instrumentaal nummer mochten Tomi en band hun ding nog eens doen en toen R.J. de bühne terug opkwam nodigde hij niemand minder dan Marc “Tee” Thijs om de band even te vervoegen. Marc voorzag zich van Tomi’s gitaar, terwijl deze laatste zich achter het drumstel installeerde waarna de band ‘Put You Down’ inzette. Nadat R.J. ons nog trakteerde op ‘Change My Way’, mocht Tee zelf ook zijn stembanden smeren en dat deed hij op zijn gekende wijze. Het geheel begon begot op een jamsessie te lijken. Stilaan voelden wij het einde van dit sterk optreden aankomen en met ‘The Sun Is Rising’ en een swingend instrumentaal nummer werd de avond op schitterende wijze afgesloten.

Enfin, dat dacht ik toch, maar dat was buiten het enthousiaste publiek gerekend dat duidelijk nog iets meer wou. R.J. en zijn Finse band lieten ons dan ook niet te lang wachten en met het soulachtige ‘That’s All I Need’, kregen we er nog eentje “for the road”.

Hiermee viel ook het doek op deze fijne 25ste Verjaardagsparty van Move2Blues. Hadden wij genoten? Zeker en vast, geen twijfel mogelijk. Het was de lange rit naar Limburg dubbel en dik waard geweest. Volgende afspraak daar in Heusden-Zolder is op 14 november want dan komt Nathan James op bezoek. So be there or be square folks !!

Marcel